Czym to jest Omega-3 i jakie są jej zalety?
Omega-3 to rodzaj kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Są to tłuszcze wielonienasycone, co oznacza, że posiadają więcej niż jedno wiązanie podwójne w swojej strukturze chemicznej. Omega-3 składają się głównie z trzech rodzajów kwasów tłuszczowych:
-
Kwas alfa-linolenowy (ALA): Jest to kwas tłuszczowy roślinny, który można znaleźć głównie w olejach roślinnych, takich jak lniany, rzepakowy, orzechowy, chia i konopny.
-
Kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA): Są to kwasy tłuszczowe morskie, obecne głównie w tłustych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela i śledź.
Omega-3 odgrywają kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu, w tym w rozwoju mózgu i oczu, wspieraniu funkcji serca, regulacji ciśnienia krwi, redukcji stanów zapalnych, wspomaganiu funkcji immunologicznej i utrzymaniu zdrowej skóry. Ponadto, badania dowodzą, że spożywanie wystarczającej ilości omega-3 może być korzystne dla zdrowia psychicznego.
Warto zauważyć, że wpływ polifenoli na zdrowie może zależeć od ich rodzaju, ilości spożywanej w diecie oraz interakcji z innymi składnikami odżywczymi.
Najważniejsze korzyści
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu, ze względu na zawartość 700 mg kwasu dokozaheksaenowego
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ze względu na zawartość 20 µg witaminy D3 w dziennej dawce
- Pomaga utrzymać odpowiedni poziom kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego w organizmie
- Pomaga zachować optymalny poziom kwasów omega-6:3 w organizmie
- Pomaga utrzymać polifenole na poziomie, który ochroni lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym
- Dba o zdrowie oczu i wspiera ich prawidłowe funkcjonowanie, ponieważ zawiera 700 mg DHA
- Wspomaga prawidłową budowę kości, prawidłowe funkcjonowanie mięśni, prawidłową budowę zębów oraz podział komórek, ponieważ dzienna dawka zawiera 20 µg witaminy D3
- Pomaga utrzymać prawidłową zawartość trójglicerydów we krwi, oraz jej prawidłowe ciśnienie a także ilość wapnia we krwi na prawidłowym poziomie.
Składniki:
-Oleje rybie (z sardeli, makreli, sardynki)
-tłoczona na zimno oliwa z oliwek
-mieszanka tokoferoli (antyoksydantów)
-naturalny smak pomarańczowo-cytrynowo-
-witamina D3 (cholekalcyferol)
Jak Suplementować Omegę-3?
Uwaga: w przypadku zażywania leków rozrzedzających krew należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania Balance Oil.+ Premium należy skonsultować się – z lekarzem.
Przechowywanie: produkt nieotwarty należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu 45 dni. Olej może stać się mętny przy temperaturach niższych niż 4°C z powodu krzepnięcia oliwy z oliwek. Olej odzyska klarowność w temperaturze pokojowej. Należy trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci