Marchew to wytłoczony i następnie wysuszony sok z marchwi. Ten sok suszymy w niskiej temperaturze (31°C), dzięki czemu udaje się w nim zachować dużą ilość substancji biologicznie czynnych. Tak samo jak inne produkty, również „Marchew” jest produktem rolnictwa ekologicznego z certyfikatem bio.
Zamówienia można składać mailowo: jeczmienbio@gmail.com lub telefonicznie: +48 502-595-478
Właściwości i korzyści
Zawiera witaminy K1, C, E, B6 lub witaminę H (zwaną też biotyną). Oprócz witamin jest bogata w minerały (wapń, fosfor, żelazo czy mangan), przeciwutleniacze, karotenoidy i beta-karoten. Beta-karoten zawarty w marchwi jest silnym przeciwutleniaczem, ma także duże znaczenie w procesie syntezy witaminy A w organizmie.
„Marchew” można łatwo wykorzystać na przykład do przygotowania koktajli i smoothie. Wspaniale pasuje głównie do dań na zimno, gdzie zachowuje substancje biologicznie czynne. Możecie ją wykorzystać także do przygotowania domowych kosmetyków.
Sposób użycia
Zalecana dzienna porcja „Marchwi” to dla dorosłego człowieka 1 saszetka (5 gramów) 1–2× dziennie. Dzieciom w wieku powyżej 3 lat należy podawać pół saszetki (2,5 g) 1–2× dziennie.
Zalecaną porcję dzienną należy rozmieszać w zimnej lub letniej, niegazowanej wodzie. Koncentrację i smak napoju można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody.
W saszetce z produktem mogą tworzyć się grudki. To naturalna reakcja na występowanie naturalnych cukrów, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć saszetką. „Marchew” należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze do 30°C.