Żurawinę wytwarzamy z delikatnie wysuszonych w całości owoców żurawiny „amerykańskiej“ (żurawiny wielkoowocowej). Jest to produkt ekologicznej gospodarki agroleśniczej z pełną certyfikacją bio. Dzięki niskiej temperaturze suszenia (do 35°C) zachowuje dużą ilość znaczących substancji biologicznie czynnych.
Zamówienia można składać mailowo: jeczmienbio@gmail.com lub telefonicznie: +48 502-595-478
Właściwości i korzyści
W delikatnie wysuszonych owocach żurawiny znajdziemy potas, magnez, wapń czy fosfor. Oprócz minerałów są bogate w witaminę C, A i tak zwane substancje polifenolowe, które znajdziemy w całym owocu (w miąższu i w skórce). Żurawina zawiera także glikozyd roślinny arbutynę, który jest typowy właśnie dla żurawiny i występuje w niej w znacznej ilości.
Żurawinę można łatwo wykorzystać jako jeden ze składników do przygotowania koktajli i smoothie. Wspaniale pasuje głównie do dań na zimno, gdzie zachowuje substancje biologicznie czynne.
Sposób użycia
Zalecana dzienna porcja Żurawiny to dla dorosłego człowieka 1 saszetka (5 gramów) 1–2× dziennie. Dzieciom w wieku powyżej 3 lat należy podawać pół saszetki (2,5 g) 1–2× dziennie.
Zalecaną porcję dzienną należy rozmieszać w zimnej lub letniej, niegazowanej wodzie. Koncentrację i smak napoju można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody.
W saszetce z produktem mogą tworzyć się grudki. To naturalna reakcja na występowanie naturalnych cukrów, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć saszetką. Żurawinę należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze do 30°C.