Borówka zawiera całe, delikatnie wysuszone owoce czarnej jagody (Vaccinium myrtillus). Jest to naturalny produkt ekologicznej gospodarki agroleśniczej z pełną certyfikacją bio. Dzięki niskiej temperaturze suszenia (do 35°C) zachowuje dużą ilość znaczących substancji biologicznie czynnych.
Masa: 200g
Cena: 180 zł
Zamówienia można składać mailowo: jeczmienbio@gmail.com lub telefonicznie: +48 502-595-478
W Jagodzie znajdziemy, oprócz witamin C, A, B2 czy B6, także mangan, magnez, żelazo, wapń, sód, potas, fosfor, miedź, chrom czy cynk. Jest bogatym źródłem flawonoidów, rezweratrolu i antocyjanów. Antocyjany to najważniejsze biologicznie czynne substancje zawarte w czarnych jagodach. Są silnymi przeciwutleniaczami o wielu pozytywnych działaniach.
Jagodę można łatwo wykorzystać na przykład do przygotowania koktajli i smoothie. Wspaniale pasuje głównie do dań na zimno, gdzie zachowuje substancje biologicznie czynne. Przy przygotowaniu potraw sprawdza się także jako naturalny barwnik.
Zalecana dzienna porcja Jagody to dla dorosłego człowieka 1 saszetka (5 gramów) 1–2× dziennie. Dzieciom w wieku powyżej 3 lat należy podawać pół saszetki (2,5 g) 1–2× dziennie.
Zalecaną porcję dzienną należy rozmieszać w zimnej lub letniej, niegazowanej wodzie. Koncentrację i smak napoju można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody.
W saszetce z produktem mogą tworzyć się grudki. To naturalna reakcja na występowanie naturalnych cukrów, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć saszetką. Jagodę należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze do 30°C.
© 2023 Jęczmień BIO. Built using WordPress and the Mesmerize Theme