502 595 478
jeczmienbio@gmail.com

Burak

beetroot-g66230fa4c_1280

Burak to wytłoczony i następnie wysuszony sok z buraka. Ten sok suszymy w niskiej temperaturze (31°C), dzięki czemu udaje się w nim zachować dużą ilość substancji biologicznie czynnych. Tak samo jak inne produkty Green Ways, również „Burak” jest produktem rolnictwa ekologicznego z certyfikatem bio.

 

Zamówienia można składać mailowo: jeczmienbio@gmail.com lub telefonicznie: +48 502-595-478

 

Właściwości i korzyści

„Burak” jest, oprócz witamin (przykładowo B6 i B9) i minerałów, bogatym źródłem polifenoli, rezweratrolu i betainy. Betaina to bardzo cenna substancja. Należy do tak zwanych betalain i ma bezpośredni wpływ na komórki wątroby. Wspomaga ich regenerację.

„Buraka” można łatwo wykorzystać na przykład do przygotowania koktajli i smoothie. Wspaniale pasuje głównie do dań na zimno, gdzie zachowuje substancje biologicznie czynne. Przy przygotowaniu potraw sprawdza się także jako naturalny barwnik.

Sposób użycia

Zalecana dzienna porcja „Buraka” to dla dorosłego człowieka 1 saszetka (5 gramów) 1–2× dziennie. Dzieciom w wieku powyżej 3 lat należy podawać pół saszetki (2,5 g) 1–2× dziennie.

Zalecaną porcję dzienną należy rozmieszać w zimnej lub letniej, niegazowanej wodzie. Koncentrację i smak napoju można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody.

W saszetce z produktem mogą tworzyć się grudki. To naturalna reakcja na występowanie naturalnych cukrów, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć saszetką. „Buraka” należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze do 30°C.