Burak to wytłoczony i następnie wysuszony sok z buraka. Ten sok suszymy w niskiej temperaturze (31°C), dzięki czemu udaje się w nim zachować dużą ilość substancji biologicznie czynnych. Tak samo jak inne produkty Green Ways, również „Burak” jest produktem rolnictwa ekologicznego z certyfikatem bio.
Zamówienia można składać mailowo: jeczmienbio@gmail.com lub telefonicznie: +48 502-595-478
Właściwości i korzyści
„Burak” jest, oprócz witamin (przykładowo B6 i B9) i minerałów, bogatym źródłem polifenoli, rezweratrolu i betainy. Betaina to bardzo cenna substancja. Należy do tak zwanych betalain i ma bezpośredni wpływ na komórki wątroby. Wspomaga ich regenerację.
„Buraka” można łatwo wykorzystać na przykład do przygotowania koktajli i smoothie. Wspaniale pasuje głównie do dań na zimno, gdzie zachowuje substancje biologicznie czynne. Przy przygotowaniu potraw sprawdza się także jako naturalny barwnik.
Sposób użycia
Zalecana dzienna porcja „Buraka” to dla dorosłego człowieka 1 saszetka (5 gramów) 1–2× dziennie. Dzieciom w wieku powyżej 3 lat należy podawać pół saszetki (2,5 g) 1–2× dziennie.
Zalecaną porcję dzienną należy rozmieszać w zimnej lub letniej, niegazowanej wodzie. Koncentrację i smak napoju można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody.
W saszetce z produktem mogą tworzyć się grudki. To naturalna reakcja na występowanie naturalnych cukrów, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć saszetką. „Buraka” należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze do 30°C.